h1

Din ciclul, cand eram mai mic.

December 9, 2010

Imi amintesc in dulcea copilarie cum, dintr-o data, am inceput cu totii sa citim carti. Nu conta ca era Alecsandri, Cosbuc,Tudor sau Balcescu, imporant era sa citim. Incepusem saptamanal sa-i cer bani mamei sa-mi iau cate una, doua, trei carti si nu eram singura, lansasem moda impreuna cu fratele meu mai mare, devenisem niste littérature victimes in asa fel incat sa vrajim restul prietenilor nostri. Treaba devenise serioasa, ba chiar impunatoare, un mod de batjocareala ; daca nu citisei Pasii Profetului, intitulat Blaga, erai de ras. Rau a fost ce avea sa urmeze, fiecare incepuse sa filozofeze, dar nu pe filozofie, logic, ci pe romanele aruncate in biblioteca bunicului pline de praf si panza de paianjen. Cand mai auzeai cate un mizerabil venind catre tine si incepandu-ti sa-ti vorbeasca despre viata si moarte, ramaneai orbit, belind ochii cat un magar si ridicand sprinceana. Iti povestea dragul de el despre ce avea sa-l urmeze, ce avea sa vina in viitor dupa el. Eu stiam ce, nu-mi trebuia sa fiu Nostradamus sa-i prezic limbricului ca vine ma-sa sa-l cheme la masa. Dar il lasam sa vorbeasca si cu nasul in carticioara mea, mai ii aruncam cate o privire caraghioasa fratelui, care, imi raspundea identic.

Acum insa, imi dau seama de ce la culcare parintii nu-ti recita Dantes ci Punguta cu doi bani. Oricat de matur ai fi la noua ani, nimic nu se compara cu un bun Pamantean Iubit la varsta de saptesprezece ani, cand poti intelege de ce ma-sa lu’ Victor Petrini si-a alungat sotul de langa ea, cand dansul dorea niste relatii conjugale, la doar treizeci si opt de ani.

In fine, scopul acestui post a fost sa-mi aduc aminte de anumite detalii si sa filozofez pe faptul ca, la o varsta frageda, am citit niste carti care nu-mi erau destinate. Dar precum am spus, era la moda. Asa dar, dragi cititori, va rog sa ma scuzati, ma cheama mama la masa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: